När hospicerörelsen kom till Malmö ver 17-01-20

 

Döden var inget man pratade om. Döden var för vården ett misslyckande att skyla över och gå vidare från, så omärkligt som möjligt. Så såg situationen ut på sjukhusen förr. Och någon god smärtlindring för döende i cancer fanns det, till exempel, inte heller. 
I England startade en motreaktion och ett nytänkande som började sprida sig på 1980-talet i Norden. 

- Ett hospice kan lindra smärtan och hjälpa patienten att avsluta det som håller kvar. Det finns alltid något att göra även för den döende patienten, säger Marie-Louise Grennert.

Möt Marie-Louise Grennert som tog idéerna till Malmö och som på dåvarande geriatriska kliniken på Värnhems sjukhus i Malmö införde den moderna palliativa vården.

-Förr kunde det heta om den döende patienten att ”Nu finns det inte mer att göra”, men det finns alltid något att göra!, säger Marie-Louise Grennert med eftertryck.

Marie-Louise Grennert var överläkare vid hospiceavdelningen samt klinikchef på dåvarande geriatriska kliniken vid Värnhems sjukhus, VÄS, i Malmö mellan 1987 och 1993 respektive fram till 1997. Men hon började som ung läkarvikarie 1968 och såg hur vården bedrevs då.

- Det fanns personal och den var hos patienterna, men det fanns inte smärtlindring eller medicin som på dagens vis. Patienter som skulle dö lämnades ofta ensamma och doldes.

Patienten skulle skyddas
VÄS var ett sjukhem för äldre med bland annat 12-bäddssalar, något dagrum fanns inte alltid utan de patienter som orkade hade oftast att sitta uppe i korridoren. I salarna blandades olika kategorier av patienter, döende låg bland de övriga.

- Man ägnade sig åt sjukdomen istället för åt patienten som inte fick tillräcklig bekräftelse. Men patienten skulle skyddas genom att man inte talade om döden, säger Marie-Louise Grennert.

Det var i protest mot den här, allmänt förhärskande inställningen, som hospicerörelsen växte fram i Europa med start i England. Marie-Louise Grennert, som efter vikariattiden på VÄS bland annat specialistutbildade sig till geriatriker, började att studera hospicefenomenet närmare och hon kom därigenom att besöka St Christopher`s Hospice i London.

Hela smärtan behandlades
Det var Dame Cecily Saunders som 1967 hade öppnat  St Christopher`s Hospice och med det satt igång ett nytänkande av hur döende skulle omhändertas. Verksamheten präglades av vad ordet hospice står för: gästfrihet. Här fick de anhöriga vara med jämte att patienten gjordes delaktig i sin egen vård. Det nya bestod också i att hela smärtan behandlades oavsett om den var fysisk eller psykisk eller så kallat existensiell. Den grundläggande inställningen var att man kommer inte till hospice för att dö utan för att leva tills man dör.

När Marie-Louise Grennert 1977 åter började tjänstgöra på VÄS ville hon omsätta de nya vårdtankarna här och med tiden, 1987, inrättades på VÄS en sjukhemsavdelning för hospiceverksamhet med 16 vårdplatser.

- Det var och är viktigt att genomföra förändringar i en verksamhet tillsammans med hela personalen. För ska det fungera så handlar det om ett teamarbete med alla inblandade. Medicinsk vård och omvårdnad, inte antingen – eller.

-Hospice är inte heller bara en byggnad utan den är en filosofi! Jag hade därför mycket föreläsningar på avdelningen och teamsamtal samt, vad som var väldigt viktigt, avslutande samtal i personalgruppen om den avlidne patienten. Vi tog här upp svårigheter och framgångar i fråga om symtomlindring och kontakt med de anhöriga. Det blev ett slags avskedshögtid, något som motverkade tendensen till ett snabbt ”varsågod nästa”.

Personalen lärda sig att tala med patienten
Det här var något nytt i likhet med att personalen specialutbildades och att dietist användes för att tillmötesgå patientens önskan om kosten. Personalen lärde sig att tala med patienten och en kännedom om hospicerörelsen spred sig till allt fler, den låg rätt i tiden.

-Personalen gjorde en stor insats med att ta hand om alla studiebesök av intresserade. Vi var inte först i Sverige, men bland de första. Läkarna på de sjukhus runt om i Norden som också tidigt hade uppfångat vad som hände i England höll kontakten med varandra för att följa utvecklingen och stötta varandra.

Vad VÄS genom detta nätverk blev först med i landet var att efter norsk förebild börja använda ett långtidsverkande morfin. 1988 hade sjukhuset i Bergen i Norge infört att ge morfin i tablettform vilket gav lindring mot smärta i 12 timmar. Att patienten inte behövde injiceras var en stor förbättring mot de ständiga sprutor patienterna dittills tvingats acceptera för att uppnå en kort stund av smärtlindring.

Hur ser ni på framtiden?
När Malmö Allmänna Sjukhus, MAS, ville remittera en patient till hospiceavdelningen åkte överläkaren alltid till MAS för att tala med patienten först. Marie-Louise Grennert ställde då bland annat fyra frågor till vederbörande och hon läser upp dem för undertecknad: 1) Vad är ert största problem? 2) Vad vill ni att vi ska göra? 3)Hur ser ni på framtiden? 4) Varifrån får ni kraften, trots allt?

- Det är ett tag sedan, ser jag när jag nu läser ur mina anteckningar, för då sa vi ni till patienten, kommenterar Marie-Louise Grennert som tillägger:

- Det var inte ovanligt att patienten som svar på första frågan till exempel nämnde sina bekymmer över vem som skulle ta hand om katten… Men ett annat vanligt svar var också att ”Varför har ingen frågat mig detta tidigare?”.

Hospicerörelsen vände upp och ner på mycket inom vården. Tillmötesgående och delaktighet jämte smärtlindring bröt ny mark. Den särskilda palliativa vård som är fokuserad på att lindra och höja livskvaliteten hos den döende patienten hade kommit för att stanna.

-Jag är inte för eutanasi, dödshjälp, för döden ska varken påskyndas eller försenas. Vårdinsatserna ska här bedömas efter den ökande livskvalitet som dessa kan ge patienten. Och man ska verkligen behandla det som går att behandla! För patienten har ibland flera sjukdomar och olika sorters besvär.

Att leva dag för dag
Marie-Louise Grennert kan se tillbaka på en pionjärtid som övergått till en utvecklad, etablerad verksamhet. Sedan 2012 är ett nationellt vårdprogram inrättat i palliativ vård och själva hospicefilosofin har spridits till olika vårdformer där patienter vårdas i livets slutskede. Om framtiden säger hon så här:

- Jag tror att det alltid finns behov av särskilda platser för vissa patienter där de som inte kan vårdas i hemmet platsar. Där man kan släppa taget om hopp om behandling och bot för att istället lägga sin energi och sitt hopp på att leva dag för dag, och det på sitt eget sätt och med bästa möjliga symtomkontroll. För det finns inte bara ett sätt att dö på utan man dör som man har levat, avslutar Marie-Louise Grennert.

 

Länkar till att läsa mer:

Dame Cecily Saunders

St Christopher`s Hospice

Nationellt vårdprogram i palliativ vård

Om palliativ vård i Kunskapsbanken för geriatrik

 

Text och foto: Anna-Mi Wendel

Läs alla artiklarna om geriatrisk medicinhistoria i Malmö:

Gruppboenden för personer med demenssjukdomar.
När hospicerörelsen kom till Malmö.
Det var i Malmö det började -personlarmet fyllde 35 år 1980.